Hvordan bruke en induksjonstopp? Vi gir deg svaret!
Med en induksjonstopp får en du effektiv platetopp som tilbereder mat med lavt energiforbruk. Men hvordan fungerer egentlig induksjon, og hvorfor er det bedre en tradisjonelle platetopper? I denne artikkelen gir vi deg alt du trenger å vite om teknologien bak en induksjonstopp og fordelene med å bruke den.
Hva er en induksjonstopp?
En induksjonstopp ser nesten lik ut som en klassisk keramisk platetopp, men har en helt annen varmefunksjon. Induksjonstopper er moderne og energieffektive, og bruker elektromagnetisme til å varme opp gryter og stekepanner umiddelbart – i stedet for å varme opp selve platen først, slik klassiske platetopper gjør. Dette gjør at kokekaret blir raskt varmt, slik at matlagingen går raskere og varmen blir mer presis. Les mer om forskjellene mellom en induksjonstopp og en keramisk platetopp her.
Hvordan fungerer en induksjonstopp?
Med en induksjonstopp blir maten rask varm, men hvordan fungerer egentlig induksjon?
I motsetning til keramiske og klassiske platetopper har ikke induksjonstopper noen synlig varmekilde. I stedet skaper elektromagneter et magnetfelt under den glatte glassoverflaten. Så når du da setter en gryte eller stekepanne med en magnetisk bunn på platetoppen, forvandles det magnetiske feltet til varme direkte i kokekaret, noe som gjør at matlagingen blir rask og energieffektiv. Induksjonssonen reagerer umiddelbart når du endrer temperatur, og er i tillegg lett å rengjøre etter matlagingen. Matlagingen blir en helt annen opplevelse!
Fordeler med induksjon
- Rask oppvarming – Vannet koker på noen minutter.
- Energieffektiv – Mindre varmetap i forhold til andre platetopper.
- Sikkerhet – Platetoppen blir kun varm hvis det står et kokekar på den.
- Enkel rengjøring – Har en glatt overflate uten fastbrente matrester og flekker.
Hvordan bør du rengjøre en induksjonstopp?
Alle platetopper bør rengjøres regelmessig, uansett om det er induksjon eller ikke. Hvis det spruter litt utenfor gryten eller stekepannen under matlaging, er det som regel enkelt å tørke bort – spesielt hvis du gjør det med én gang. Vi anbefaler derfor å rengjøre platetoppen etter hver bruk.
Slik holder du en induksjonstopp ren
- Bruk en myk klut med lunkent vann etter hver bruk.
- Unngå riper ved å bruke gryter og stekepanner med glatt og ren bunn.
- Bruk en skrape beregnet for platetopper og et egnet rengjøringsmiddel for å fjerne fastbrente eller størknede flekker.
Hvilke gryter og stekepanner passer til induksjon?
En induksjonstopp passer for deg som vil lage mat raskere med et lavere energiforbruk. Men du bør være oppmerksom på at ikke alle gryter og stekepanner kan brukes på en induksjonstopp. For å lage mat på en induksjonstopp må kokekaret være laget av magnetisk materiale. Egnede stekepanner og gryter for induksjon er laget av støpejern og stål, mens aluminium, kobber, messing, porselen, glass og keramikk bør unngås. En enkel måte å teste om kokekaret er magnetisk, er å feste en kjøleskapsmagnet på undersiden. Når du kjøper nye kjeler og panner, står det som regel om de er egnet for induksjonstopper.
Relaterte artikler
Induksjonstopp vs. keramisk platetopp – Hva skal du velge?
Kjøpsguide: Velg den beste induksjonstoppen for deg
Opplev en enklere hverdag med smarte hvitevarer
Oppdag mer fra Electrolux
-
Induksjonstopper
Ta matlagingen til neste nivå med en induksjonstopp på kjøkkenet.
-
-
Tips og inspirasjon
Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.