Tre tips til rengjøring av stekeovnen

Rengjøring av stekeovnen er kanskje ikke det morsomste gjøremålet, og det kan dessuten være vanskelig å fjerne fastbrente matrester. Her forteller vi hvorfor du bør rengjøre stekeovnen, hvor ofte det bør gjøres, samt noen enkle tips som gjør det litt lettere å rengjøre ovnen.

 

En person tørker av en bakeplate.

Vask stekeovnen med tre enkle tips

Her gir vi deg tre tips som gjør rengjøringen av stekeovnen lett og effektiv. Prøv deg frem for å se hva som passer best for deg og ovnen din, men sørg alltid for å undersøke hvilken rengjøringstype som passer best for akkurat din ovn. Kanskje ovnen din har et selvrensende program som fikser det meste av seg selv? Du kan vanligvis finne informasjon om hvordan du rengjør stekeovnen i produktets bruksanvisning.

Tips! Du finner også skreddersydde produkter for ovnsrengjøring blant utvalget vårt.

  1. Såpe og vann
    Såpe er et naturlig og miljøvennlig produkt som effektivt løser opp fett. Bland 2 dl såpe med 1 dl vann i en sprayflaske, og spray blandingen på innsiden av ovnen. Lukk døren og sett ovnen på 100 grader i 15-20 minutter. La ovnen avkjøle seg før du tørker av innsiden med en fuktig klut.

  2. Rengjøringsmiddel for ovn
    Hvis ovnen er ordentlig skitten med gamle fastbrente matrester, kan det være nødvendig med et rengjøringsmiddel for ovn som er effektivt mot smuss. Vårt rengjøringsmiddel for ovner er veldig effektivt mot smuss, men mer skånsomt enn andre midler på markedet. Uansett hvilket rengjøringsmiddel du velger, bør du alltid lese instruksjonene på emballasjen nøye. Bruk hansker og beskytt gulvet foran ovnen. Det kan også være lurt å lufte på kjøkkenet etter rengjøring for å fjerne damp og lukt.

  3. Selvrensende stekeovn
    Noen ovner har innebygde rengjøringsprogrammer eller selvrengjøringsfunksjon. Det kan for eksempel være pyrolyserengjøring eller katalytisk rengjøring.

 

Rengjør ovnen med selvrensprogram

Ovn med pyrolyse:

Disse ovnene tåler ekstra varme – opptil 500 grader. Smusset forvandles til aske, som du deretter tørker bort med en klut. Vær oppmerksom på at det kan ta lang tid før ovnen blir helt avkjølt etterpå. Les bruksanvisningen for ovnen nøye før du starter rengjøringsprogrammet. Husk at ovner med denne funksjonen ikke skal rengjøres slik vi har beskrevet ovenfor.

Ovn med katalyse:

Katalyseovner har et belegg som gjør at fett og skitt ikke setter seg fast i ovnen. Selvrensfunksjonen starter ved 250 °C, og matrester og fett brennes bort. Tørk av bunnen i ovnen etter selverensprogrammet er ferdig.

Dampovner med damprengjøring:

Noen ovner har også en damprengjøringsfunksjon, hvor ovnen rengjør seg selv med damp når programmet startes. Start med en kald ovn og fyll vannbeholderen helt opp til maksnivå før du starten programmet. Avslutt med å tørke over ovnen med en myk klut.

Hvorfor bør man rengjøre ovnen?

Hovedgrunnen til at du bør rengjøre stekeovnen, er at fastbrente matrester og fett kan være brannfarlige. De fastbrente flekkene kan også føre til at os sprer seg i hjemmet, med en lukt som kan henge igjen i flere dager før den forsvinner. Derfor bør du alltid fjerne søl og matrester så snart ovnen har blitt avkjølt, for å unngå at de brenner seg fast og blir ekstra vanskelige å fjerne senere. Med en ren ovn kan du lage mat på en trygg måte – og uten os.

Tips – vær proaktiv!

Sett ildfaste former på en bakeplate i stedet for direkte på risten – den er mye enklere å rengjøre etter bruk. Vil du gjøre det enda enklere, kan du legge et bakepapir på platen.

Rengjøring av en skitten bakeplate.

Har du hørt om Easy2Clean-stekebrettet fra Electrolux? Den har et innovativt non-stick keramisk belegg som hindrer at fett og smuss setter seg fast på platen. Du kan til og med tilberede maten direkte på platen – helt uten bakepapir. Easy2Clean er svært enkel å rengjøre med litt varmt vann, en fuktig klut og litt oppvaskmiddel.

Hvor ofte bør man rengjøre ovnen?

Hvor ofte du bør rengjøre stekeovnen, kommer an på hvor mye du bruker den. Det viktigste er å vaske den jevnlig, slik at smuss og fett ikke rekker å brenne seg fast – da blir rengjøringen både enklere og mindre tidkrevende. En god tommelfingerregel er å rengjøre ovnen hver tredje til sjette måned.

Rengjøring av glasset på stekeovnsdøren

Glasset på stekeovnsdøren er sart og kan få riper hvis man bruker feil rengjøringsprodukter. En skånsom og enkel måte å rengjøre glasset på er å bruke natron og vann. 

  1. Bland en del natron og en del vann til en pasta, som du smører utover glasset. 

  2. La det virke i 30-60 minutter.

  3. Tørk deretter av pastaen med en fuktig mikrofiberklut.

  4. Tørk deretter med en ren og tørr klut.

Er glasset veldig skittent eller vanskelig å få rent, kan du bruke ovnsrengjøring i stedet. La det virke en god stund før du skrubber med en svamp.

Rengjøring av risten og stekebrettene

Det er ikke bare stekeovnen som må vaskes – tilbehøret trenger også rengjøring. Risten og bakeplatene må rengjøres jevnlig fordi de ofte får fett og matrester på seg under matlaging. 

Både rist og plater kan rengjøres med oppvaskmiddel eller såpe. Risten kan skrubbes med stålull eller lignende, og platene kan vaskes med en oppvaskbørste. Men det er alltid viktig å lese bruksanvisningen for din spesifikke ovn for å få skreddersydde tips for vedlikehold.

 

Relaterte artikler

Slik renser du vaskemaskinen - Fem enkle tips

Vaskeliste for hjemmet

Bli kvitt dårlig lukt i kjøleskapet

Oppdag mer fra Electrolux

  • En dampovn med døren åpen på et kjøkken.
    Ovn med dampfunksjon

    Ta matlagingen til neste nivå. Se våre dampovner.

  • Mat blir tilberedt i en dampovn fra Electrolux.
    Kjøpsguide: Slik velger du riktig ovn

    Vanskelig å velge? Ikke noe problem! Vi hjelper deg.

  • En kvinne og en mann står og prater på et kjøkken mens de lager mat.
    Tips og inspirasjon

    Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.