Airfryer - Alt du trenger å vite om luftfrityrkokere

Elsker du fritert mat? Med en airfryer kan du kose deg med god mat uten at det går på bekostning av verken kvalitet eller helse. Derfor er det ikke overraskende  at luftfrityrkokere har blitt stadig mer populære på hjemmekjøkkenet. I denne artikkelen får du all informasjonen du trenger om airfryere – kanskje blir du fristet til å kjøpe en selv? 

En airfryer står på en kjøkkenbenk, omringet av flere ulike matretter.

Hva er en airfryer?

En airfryer er en frityrkoker som friterer ved hjelp av varm luft. Du kan lage sprø og smakfull mat med bare en brøkdel av oljen som trengs i en vanlig frityrkoker. Med en airfryer kan du ofte tilberede mat med opptil 90 % mindre fett* enn du ellers ville ha brukt.

Hvordan fungerer en luftfrityrkoker?

Med en luftfrityrkoker kan du fritere maten ved hjelp av moderne teknologi som gjør at du kan fritere enten helt uten eller med veldig lite olje. Teknologien er basert på at airfryeren bruker raskt sirkulerende varmluft til å overføre varme til maten. Resultatet ligner veldig på det du får i en vanlig frityrkoker – en sprø utside og en herlig saftig kjerne.

Hva er forskjellen på en airfryer og en frityrkoker?

Den største forskjellen på en airfryer og en frityrkoker er hvordan de friterer maten. En airfryer bruker hovedsaklig luft, mens en frityrkoker bruker olje for å oppnå perfekt resultat. I en luftfrityrkoker legger du maten i en kurv som deretter settes inn i maskinen. For å sikre jevn tilberedning og unngå at maten setter seg fast, bør du ta ut kurven og riste innholdet omtrent halvveis i tilberedningstiden. Med en frityrkoker varmer du i stedet en større mengde olje opp. Deretter senker du maten ned i det varme oljebadet for å fritere den. Fritering i en vanlig frityrkoker skjer vanligvis på rundt 175–190 grader.

Hva er forskjellen på en airfryer og en varmluftsovn?

Både en airfryer og en varmluftsovn bruker sirkulerende varmluft for å tilberede maten, men de har også flere ulikheter. En airfryer er mer kompakt og har en kraftig og effektiv vifte, noe som fører til raskere oppvarming og at maten får en sprøere skorpe – perfekt for frityrstekte retter med lite olje.

En varmluftsovn er derimot større og bedre egnet for å tilberede større mengder mat samtidig. Den er mer allsidig for baking og tradisjonell matlaging, men har ikke like intens luftsirkulasjon som en airfryer. Derfor blir maten ofte ikke like sprø uten ekstra fett.

En airfryer er det perfekte valget hvis du vil lage sprø mat med mindre olje på en rask og energieffektiv måte. Hvis du skal lage mye mat og på en mer tradisjonell måte kan det være bedre å bruke en varmluftsovn.

Fire fordeler med en airfryer

Det er mange fordeler med å velge en airfryer. Den gir ikke bare en ny og kreativ vri på matlagingen, men byr også på flere praktiske bonuseffekter.


1. Allsidig matlaging

En airfryer er en allsidig kjøkkenmaskin som lar deg tilberede alt fra kylling med sprøtt skinn og saftig kjerne til fisk, grønnsaker, kjøtt, bakverk og mye mer. Du kan enkelt lage et komplett måltid – fra forrett til dessert – på en effektiv og praktisk måte, uten ekstra olje. En airfryer kan brukes til å tilberede mat på flere måter, inkludert grilling, baking, steking og luftfritering. Noen modeller har også en dampkokefunksjon, som gjør det mulig å lage saftige og næringsrike retter på en skånsom måte.


2. Det tar kort tid

Det går fort å fritere mat i en airfryer. På grunn av den kraftige varmluftssirkulasjonen blir maten ofte raskere ferdig i en luftfrityrkoker enn i en vanlig ovn.


3. Airfryeren er enkel å rengjøre

En airfryer er veldig enkel å rengjøre, noe som kan spare mye tid på sikt. En vanlig frityrkoker bruker derimot betydelig mer olje i tilberedningsprosessen, og siden olje generelt er vanskelig å få bort, krever det litt mer innsats å rengjøre en vanlig frityrkoker. Med en airfryer kan du raskt og enkelt rydde opp etter matlagingen, slik at du kan nyte sprø og smakfull frityrstekt mat uten å bruke hele kvelden på oppvask. Mange modeller kan også enkelt vaskes i oppvaskmaskin.


4. Airfryeren er et sunnere alternativ til en vanlig frityrkoker

For deg som ønsker å spise sunt, kan en airfryer være et optimalt alternativ til den vanlige frityrkokeren. Siden det brukes så lite olje, unngår du å få i deg unødvendige fettsyrer.

 

En helgrillet kylling er klar for servering i en aifryer. Rundt på bordet står det stekte grønnsaker, tallerkner og bestikk.

 

Er en airfryer så sunn som alle sier?

Med en airfryer får du den sprøe og gyldne overflaten som er det beste med frityrstekt mat  – men med betydelig mindre olje. I motsetning til tradisjonell fritering, hvor maten senkes ned i varm olje, bruker en airfryer sirkulerende varmluft for å tilberede maten jevnt med en sprø konsistens. Dette kan redusere fettinnholdet med opptil 90 % og 50 % færre kalorier*, slik at måltidene blir lettere og sunnere.

I tillegg til mindre fett og færre kalorier, slipper du også den tunge frityroljelukten, samtidig som maten beholder flere næringsstoffer enn ved tradisjonell fritering. Med en airfryer kan du nyte sprø pommes frites, saftige kyllingvinger og sprø grønnsaker – med mindre fett og mer smak!

Hva kan jeg lage i en airfryer?

I bunn og grunn er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage i en airfryer. Her er våre topp tre favorittretter å lage i en luftfrityrkoker – du finner også alle våre airfryer-oppskrifter her! 

1. Lag perfekte pommes frites i luftfrityrkokeren

Det er kanskje ikke så rart at pommes frites ofte er det første man tenker på når man hører om fritert mat, siden det er en stor favoritt blant både barn og voksne. Det er veldig enkelt og praktisk å lage pommes frites i en airfryer. Test selv med oppskriften vår på søtpotetfries.

2. Lag saftig og sprø kylling med airfryer

Vår neste favoritt blant airfryer-rettene er saftig og sprø kylling. Velg selv om du vil grille en hel kylling, kyllingbryst eller kyllinglårfilet – resultatet blir uimotståelig uansett. Krydre gjerne med salt, pepper, timian, hvitløk og litt sitron for et skikkelig smakfullt resultat.

3. Få perfekt stekt kjøtt med en airfryer

En airfryer kan brukes til mye – du kan til og med steke saftig kjøtt med gyldenbrun stekeskorpe. Prøv selv, og lag perfekt stekt kjøtt i airfryeren med denne oppskriften.

Hvilken airfryer skal jeg kjøpe?

Hvilken airfryer du skal velge avhenger av dine behov og hvor mange posjoner du vil tilberede. Vi har airfryer-modeller med ulike kapasiteter. For en eller to personer holder det kanskje med en kompakt airfryer på cirka 3 liter, mens en modell med 6-12 liter passer bra for en familie. Hvis du ofte lager mat til mange eller vil tilberede hele måltider samtidig er en airfryer med 6-12 liter det perfekte valget.

Tenk også på funksjoner som temperatur, dampfunksjon, rotisserifunksjon, forhåndsinnstilte tilberedningsprogram, og om du ønsker en modell med kurv eller med glassdør for bedre kontroll.

Se våre beste airfryere for å finne den perfekte modellen for deg!

 

Relaterte artikler

Hva er en dampovn? Vi har svaret!

Dampkoking: Den komplette guiden

Lag sunn og næringsrik mat med damp

Oppdag mer fra Elecctrolux

  • Ulike matretter som har blitt tilberedt i en airfryer står på en kjøkkenbenk.
    Airfryer-oppskrifter

    Bli inspirert og få hjelp av våre smakfulle airfryer-oppskrifter for å lage et uforglemmelig måltid.

  • en aifryer står på en kjøkkenbenk blandt ulike matretter som har blitt laget i en airfryer.
    Airfryer

    Lag sunnere mat på en rask og enkel måte med en luftfrityrkoker.

  • En mann og en kvinne står og lager mat sammen på et moderne kjøkken.
    Tips og inspirasjon

    Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen. 

*Sammenlignet med pommes frites som er fritert på den tradisjonelle måten. Analysen er utført av et godkjent laboratorium (ISO/IEC 17025:2017).