Slik lagrer du vin hjemme – Tips for optimal vinoppbevaring

Riktig vinoppbevaring er avgjørende for å bevare smak, aroma og kvalitet over tid. Enten du lagrer vin i et vinskap eller finner en annen smart løsning, er det flere faktorer du må ta høyde for. Her gir vi deg tips til hvordan du lagrer vinen hjemme på best måte, hvilke feil du bør unngå og hvordan du skaper de optimale forholdene for både rødvin, hvitvin og musserende vin.


Nærbilde av vinflasker som ligger i et vinskap.

Slik bør du lagre vin

For at vinen skal beholde kvaliteten og egenskapene sine over lengre tid, er det flere faktorer du bør tenke på:

  • Temperatur – Vin trives best i en jevn temperatur, helst mellom  8–18°C. Blir det for varmt eller for kaldt, kan vinen modnes for raskt eller utvikle en mindre god smak.

  • Luftfuktighet –  En luftfuktighet på 50–80 % bidrar til å bevare korkene og hindrer oksidasjon.

  • Lys – Vinen bør oppbevares mørkt og svalt, ettersom UV-lys kan bryte ned vinens struktur og endre smaken.

  • Luftkvalitet – Unngå å oppbevare vinflasker i nærheten av kjemikalier eller matvarer med sterk lukt, da dette kan påvirke vinens kvalitet.

  • Liggende eller stående? – Flasker med naturkork bør oppbevares liggende for å holde korken fuktig, mens skrukorker kan lagres både liggende og stående.

Oppbevar vinflaskene dine i et vinskap – en optimal løsning

Et vinskap er en perfekt løsning for deg som vil ha full kontroll på at vinen blir oppbevart på riktig måte. Vinskap er designet for å holde en jevn temperatur, optimal luftfuktighet og beskytte vinen mot lys og vibrasjoner.


Fordeler med et vinskap

  • Optimal temperatur – Ingen risiko for temperatursvingninger som kan påvirke smaken.

  • Riktig luftfuktighet – Bidrar til å bevare korkens kvalitet.

  • UV-beskyttelse – GGlassdører med UV-filter beskytter vinen mot skadelig lys.

  • Vibrasjonsfri oppbevaring – Forhindrer at bunnfallet virvles opp i flaskene.

  • Inndeling i soner – Muligheter for å dele inn i ulike temperatursoner for rød- og hvitvin.

  • Vise frem vinsamlingen – Med et vinskap kan du vise frem vinsamlingen din på en elegant måte, samtidig som at vinen er lett tilgjengelig.

  • Praktisk – Du slipper å gå ned i kjelleren hver gang du skal hente en vinflaske.


Integrert vinskap på et kjøkken.

Slik oppbevarer du vin uten et vinskap

Har du ikke et vinskap? Ingen grunn til bekymring – det finnes andre gode måter å lagre vin hjemme på.

  1. Velg et svalt og mørkt sted
    Unngå steder i nærheten av radiatorer, komfyr, over kjøleskap eller vinduer hvor temperaturen kan ha stor variasjon. Et svalt skap eller en kjeller passer bra.

  2. Beskytt vinen mot lys
    Oppbevar vinen i en mørk kasse eller skap for å unngå at flaskene utsettes for lys.

  3. Oppbevar flaskene liggende
    Har du flasker med naturkork? Sørg for at de ligger horisontalt, slik at korken holdes fuktig og hindrer luft i å trenge inn.

  4. Unngå vibrasjoner
    Legg flaskene et sted hvor de ikke blir ristet eller flyttet rundt, som for eksempel langt unna vaskemaskin eller kjøleskapsmotor.

  5. Finn riktig luftfuktighetsnivå
    For lav luftfuktighet kan føre til at korken tørker ut, og dermed påvirke vinens kvalitet. Hvis du har et tørt inneklima, kan det vært lurt å sette en liten skål med vann i nærheten.

Ulike temperaturer i et vinskap.

Vinens temperatur

Ved riktig temperatur kommer vinens fulle balanse til sin rett. Garvesyre, friskhet, aroma og smak harmonerer best når vinen serveres ved den anbefalte temperaturen. Derfor kan det være lurt å legge rødvinen i kjøleskapet eller ta hvitvinen ut av kjøleskapet kort tid før den skal drikkes, slik at vinen smaker best mulig.

Det er bedre at vinen er litt for kald enn litt for varm. Alle viner har godt av en stund i kjøleskapet – rødvin trenger bare kort tid, mens hvitvin, rosé og musserende gjerne bør kjøles lenger.

Rødvin
Temperatur: Helst ikke over 18°C.
De fleste rødviner trives best ved 16–18 °C.

Hvitvin
Temperatur: Rundt 8-10°C.
Hvitvin smaker oftest best ved 8-10°C, men noen typer smaker faktisk bedre når de er varmere.

Musserende vin
Temperatur: Cirka 8-10°C.
Musserende vin smaker ikke godt hvis de er for varme.

Rosévin
Temperatur: Rosévin bør serveres ved 8–10°C.
Da kommer smakene best frem og fruktsyrene oppleves som friske.


Slik legger du til rette for optimal vinoppbevaring

Enten du oppbevarer vin i et vinskap, en kjeller eller et mørkt skap, er det viktig å skape stabile og optimale forhold. Med riktig temperatur, luftfuktighet og lys beskytter du vinens kvalitet – og sørger for at hver flaske smaker akkurat slik den skal, hver gang du åpner den.


Relaterte artikler

Hva er sous vide? Vi hjelper deg!

Damp – nyeste trenden på nordmenns kjøkken

Derfor bør du dampe klærne dine

Slik bruker du en blender

Hvilke smaker passer sammen? Få svaret her!

Oppdag mer fra Electrolux 

  • Nærbilde av vinflasker i et vinskap.
    Vinskap

    Oppbevar favorittvinene dine i optimal temperatur i et smart og stilrent integrert vinskap.

  • Et kombiskap i rustfritt stål fra Electrolux står på et kjøkken.
    Kjøle- og fryseskap

    Oppdag utvalget vårt av kjøleskap og frysere.

  • Mann og kvinne står og prater på et kjøkken.
    Tips og inspirasjon

    Se flere inspirerende artikler med tips til hjemmet og hverdagen.