Gresskarsuppe med creme fraiche

Gresskarsuppe med creme fraiche


Denne nydelige, smakfulle og søte gresskar- og potetsuppe toppes med en skive subtilt krydret "tarte fine" - den glimrende kontrasten. 

4 porsjoner
Forberedelsetid: 30 minutter
Tilberedelsestid: 30 minutter

Ingredienser

Gresskarsuppe med crème fraiche
100 g smør, 1 skrelt og skivet spansk løk, 3 laurbærblad, 1 kg skrelt og skivet gresskar, 200 g skrelte Charlotte- eller andre små poteteter i skiver, 50 g smeltet smør, 4 salvieblad, 150 g crème fraiche.

Krydret mandel- og salvie pai
400 g ferdig smørdeig, 20 g smør, 1 skrelt sjalottløk i skiver, 10 g Vadouvan-karriblanding, 1 egg, 50 g malte mandler, 1 ts hvetemel, gresskarfrø, salt og pepper.

Slik gjør du

Gresskarsuppe med crème fraiche

  • Sett kasserollen med smør på middelvarme, tilsett løk, timian og laurbærblad. La det steke til alt er mykt, ca. 10 min.
  • Tilsett gresskar i skiver, inkludert halvparten av kjernene, still resten på siden. Legg i poteter, fyll på med vann til det dekker og la det småkoke i 20 minutter under lokk eller til grønnsakene er myke.
  • Når den er ferdig, ta ut timian og laurbærblad, og kjør dem i Electrolux Explore 7 Blender til grønnsakene har blitt til en pure.
  • Sil pureen i en sil ned i en kasserolle. Krydre og juster til ønsket konsistens med vann. Still på siden.

Krydret mandel- og salviekake

  • Varm ovnen til 180 °C og legg bakepapir på et stekebrett.
  • Kjevle ut smørdeigen på en lett melet flate og skjær ut et rektangel på 25 cm x 12 cm, ca 3 mm tykk.
  • Legg smørdeigen på bakepapiret, dekk til og sett den i kjøleskapet 30 minutter.
  • Under tiden, legg smør i en kasserolle og smelt på middels varme. Tilsett sjalottløk og Vadouvan-karriblanding. La det steke i 5 minutter, still på siden og la det svalne.
  • I en middelstor skål visper du egg, malt mandel, mel og resten av gresskarfrøene til du har en fin og jevn blanding. Tilsett sjalottløk, bland og tilsett krydder.
  • Når smørdeigen ligger på stekebrettet, gjør du en 2 cm tykk kant rundt hele deigen. Fyll smørdeigen med mandelblandingen og bre den ut jevnt.
  • Stek i ovnen i 15 minutter.
  • Legg bakepapir på et annet brett. Snu paien på det andre brettet, still inn den opp og ned i ovnen i 10 minutter. La svalne og kutt deretter i 4 lange lengder.

Servering

  • Sett en kasserolle på lav varme, tilsett smør og la det smelte. Stek deretter salviebladene til de blir sprøe. Tilsett krydder.
  • Varm opp gresskarsuppen og varm "tarte-fine"-bitene hvis behov.
  • Hell opp suppen i 4 skåler, legg i crème fraiche og pynt med salvieblad, litt smeltet smør og en bit "tarte fine".

Vin som passer

Vest møter øst, gresskar og salvie møter karrikryddet mandel. Til en matrett som er både søt og krydret, kan en velge en fyldig vin med litt sødme eller moden fruktsmak. Hvis du klarer å få tak i Pinot Gris fra Alsace, passer den glimrende til suppen. Ellers går det bra med en Chardonnay fra Australia eller USA.

kniver på et skjærebrett

Flere oppskrifter fra Le Cordon Bleu

  • Jerusalem artisjokkrem
  • Ingefær og yuzudressing
  • Matcha og kirsebærterte