Wienerbrød med eple

Wienerbrød med eple


En ”Chausson aux pommes" er et tradisjonelt fransk wienerbrød av smørdeig fylt med eplemos. Oppskriften kan gjøres med mos av forskjellige frukter. Passer utmerket for kalde vinterdager når de serveres varme.

Antall: 12 biter
Tilberedelse: 1 time
Total tilberedelsestid: 1 time 20 minutter

Ingredienser

Smørdeig
8,3 dl hvetemel, 75 g smør, 2,5 dl vann, 1,5 ts salt

Legg i flere lager
300 g smør Eplemos 3 store epler, 50 g strøsukker, 2,5 g vaniljepulver (ikke vaniljesukker), 1/4 ts malt kanel, saften fra en 1/2 sitron

Egg for pensling
1 helt egg - 1 eggeplomme, 10 ml vann, en klype salt, en klype sukker

Sirup
75 g strøsukker, 0,5 dl vann

Slik gjør du

Smørdeig

  • Legg de tørre ingrediensene i Electrolux Masterpiece Kjøkkenmaskin
  • Smelt smøret og la det avkjøles
  • Hell alt smeltet smør og vann i kjøkkenmaskinen raskt til det blir en deig
  • Legg opp deigen på en lett melet flate, og kna den til en glatt tekstur, dekk med plast og la det hvile 30 minutter i kjøleskapet
  • Under tiden ruller du ut smøret til to firkantete biter på 30 x 40 cm mellom to bakepapir
  • Kombiner smørblokket og deigen ved å først forme den avkjølte deigen til biter som er 1/3 lengre og noe bredere enn smørblokket
  • Plasser deretter smørblokket slik at det dekker 2/3 av deigen og brett så deigen for å omslutte smøret
  • Brett det deretter sammen 1/4 ganger og kjevle ut
  • Når det er klart, skal du flate ut deigen litt med et kjevle.
  • Slå inn den i plastfolie og sett inn den i kjøleskapet til du trenger den

Eplemos

  • Skrell epplene og fjern kjernene, legg eplene i sitronvann til du skal bruke dem.
  • Hakk eplene i like store biter.
  • Varm opp smør i en kasserolle og tilsett sukker, sitron og kanel.
  • Tilsett halvparten av de hakkede eplene - la det koke på middelvarme til de blir myke. Med Electrolux Explore 7 Blender: miks denne halvdelen til en puré, legg tilbake i kasserollen og tilsett resten av eplene og kok til de er myke. Tilsett vann ved behov når blandingen begynner å tykne.
  • La avkjøles på en brikke om nødvendig

Egg å pensle med

  • Visp alle ingrediensene og passer gjennom en fin sil.

Sirup

  • Kok opp vann og strøsukker i en liten kasserolle. La det avkjøles og tykne før det brukes.
Les mer

Servering

  • Kjevle ut deigen til 5 cm tykkelse på en melet flate
  • Skjær ut 12 cm store sirkler og sett inn dem i kjøleskapet. Kjevle ut hver sirkel litt til, til en mer oval form
  • Pensle en kortende med lett vispet egg
  • Legg en stor klikk eplemos i midten av hver oval smørdeigsbit og brett i to
  • Legg hver bit på en bakeplate med bakepapir
  • Pensle med det piskede egget og gjør et bladmønster med knivens bakside
  • Stek i ovnen på 190 grader C i 15-20 minutter eller til den er gyllenbrun på alle sider
  • Når den er klar, ta ut fra ovnen og pensle den med kald sirup som gir en skinnende overflate

Vin som passer til

Le Cordon Bleu anbefaler en varm drikke til denne denna "Chausson aux Pommes" som for eksempel svart te smaksatt med tørkede epleringer, kanel og stjerneanis. Hell en liter kokende vann (99 grader Celsius) i en stor tekanne med 6 gram kinesisk Keemun te i løsvekt, 6 hakkede tørkede epleringer, en halv kanelstang, en halv stjerneanis og en kardemommekapsel. La det trekke i 3 minutter, sil ned i en tekanne eller en termos og legg i eplebitene for hånd. Kan nå nytes sammen med gode epleknytinger.

kniver på et skjærebrett

Flere oppskrifter fra Le Cordon Bleu

  • Matcha og kirsebærterte
  • Vispet mangokrem
  • Gresskar og creme fraiche suppe