Søte kjeks

Annes medaljonger med sitronkrem 

& spiralkjeks & syltetøykjeks med bringebær

Dette er vinneren av den femte episoden av Hele Norge Baker sesong 2016, der alle deltagerne skulle bake under tema søte kjeks.

Mammas medaljonger

Deig
1 egg, 75 sukker, 160 g mel, 100 smør temperert, 1 ts bakepulver, litt revet sitronskall

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Bland smør og mel, og bakepulver, bland inn eggedosisen.
3. Avkjøl deigen.
4. Stikk ut kjeks.
5. Stek i 180 grader i ca 7-8 min.

Sitronkrem
Skall og saft av 1 sitron, 5 ss sukker, 1 egg + en plomme, 45 g smør

1. Varm opp sitronsaft, sukker og egg til ca 82 grader.
2. Avkjøl litt og visp inn smøret.

Montering
Legg to og to kjeks sammen med krem i mellom.

Spiralkjeks

Deig
150 g romtemperert smør, 140 g sukker, 275 g mel, 50 g malte mandler + 1,5 ts, 4 ss. melk, 1,5 ts bakekakao

Slik gjør du
1. Pisk smør og sukker hvitt.
2. Bland resten inn i røra. Del røren i to og bland i bakekakao i den ene og litt mer mandler i den andre. La det hvile i kjøleskap.
3. Rull deigen til en pølse på ca. 12 cm lang.
4. Kjevle ut til flaket er ca. 15  x 30 cm. Legg de flakene på hverandre og renskjær start kanten. Kjevle den litt flatere i enden.
5. Rull sammen ved hjelp av rulleunderlaget. Rull kjeksen i malte mandler.  NB. må rulles tett.
6. Avkjøles litt og skjæres i ca 0,5 cm tykke skiver.
7. Stikkes ut kaker og stekes ved 180 grader i ca. 12 -13 min.

Les mer

Syltetøykjeks

Kjeks
225 g meierismør, 150 g sukker, 100 g malte mandler, 2 små egg, 280 g mel, 1 ts kanel, 1 ts bakepulver, flakede mandler til pynt, 1 eggehvite til pensling

1. Smør og sukker røres hvitt.
2. Ha i malte mandler, sikt inn hvetemel med kanel og bakepulver. Arbeid deigen fort sammen og avkjøl.
3. Stikk ut 30 kjeks og lag et hull i midten på 15 av de. Pensle de 15 med hull med eggehvite og dryss over hakkede flakmandler.
4. Stek alle kjeksene ved 180 grader i ca. 12- 15 min.
5. Avkjøl.

Syltetøy
500 g bringebær eller bjørnebær, 1 3/4 dl sukker, 2 ts limesaft, 4 ts fruktpektin

1. Kok opp bringebær, sukker og smak til med lime.
2. Sil vekk steinene, ha tilbake i kjelen og kokes opp igjen med fruktpektinen.
3. Sett til kjøling.

Montering
Legg en skje syltetøy på midten av de hele kjeksene og legg den med hull og pynt oppå.

Les mer