Potetgrateng
4 porsjoner
Tilberedes med fordel i vakuumpose, en gjenlukkbar pose som tåler varme og kan gjenbrukes etter den såkalte sous vide-metoden.
Ingredienser:
500 g faste poteter i skiver
1 stk. gul løk i skiver
2 stk. hvitløksfedd
1 klype timian
5 dl fløte
1 laurbærblad
2 dl reven ost, gjerne vellagret
Salt, sort pepper.
Fremgangsmåte:
1. Kok opp fløten og reduser til 2/3 gjenstår
2. Bland potetene med fløten
3. Tilsett hakket løk, laurbærblad, hvitløk, salt og pepper i blandingen, og legg i en vakuumpose med timian
4. Stek i ovn på sous vide, 95 grader i 1 time
5. Avkjøl til servering
6. Ved servering: Sett på ovnen til 200 grader
7. Åpne posen og hell blandingen i form
8. Dryss over ost og gratiner i ovn i ca. 20 minutter til den er blitt gyllen.
Sebastians kommentar:
Jeg liker å tilberede potetgrateng ved å dampe den i en sous vide-pose. Dette sørger for at alle ingrediensene beholder sin naturlige smak. Sous vide er også tidseffektivt da gratengen kan tilberedes på forhånd. Deretter er det bare å legge gratengen i en form og gratinere rett før servering. Jeg liker dette siden du alltid vil ha mer tid med gjestene.
Leaquid
En stor del av næringsstoffene til grønnsakene forsvinner ut i vannet under koking. Dette tapet er ikke synlig – og er heller ikke noe de fleste vet om eller reflekterer over. Hvordan får vi bukt med et problem som er usynlig? Vel, vi laget vitaminvannet Leaquid som viser tapet av næringsstoffer på en tydelig og håndfast måte.