Søte kjeks

Annes medaljonger med sitronkrem 

& spiralkjeks & syltetøykjeks med bringebær

Dette er vinneren av den femte episoden av Hele Norge Baker sesong 2016, der alle deltagerne skulle bake under tema søte kjeks.

Mammas medaljonger

Deig
1 egg, 75 sukker, 160 g mel, 100 smør temperert, 1 ts bakepulver, litt revet sitronskall

1. Pisk egg og sukker til eggedosis.
2. Bland smør og mel, og bakepulver, bland inn eggedosisen.
3. Avkjøl deigen.
4. Stikk ut kjeks.
5. Stek i 180 grader i ca 7-8 min.

Sitronkrem
Skall og saft av 1 sitron, 5 ss sukker, 1 egg + en plomme, 45 g smør

1. Varm opp sitronsaft, sukker og egg til ca 82 grader.
2. Avkjøl litt og visp inn smøret.

Montering
Legg to og to kjeks sammen med krem i mellom.

Spiralkjeks

Deig
150 g romtemperert smør, 140 g sukker, 275 g mel, 50 g malte mandler + 1,5 ts, 4 ss. melk, 1,5 ts bakekakao

Slik gjør du
1. Pisk smør og sukker hvitt.
2. Bland resten inn i røra. Del røren i to og bland i bakekakao i den ene og litt mer mandler i den andre. La det hvile i kjøleskap.
3. Rull deigen til en pølse på ca. 12 cm lang.
4. Kjevle ut til flaket er ca. 15  x 30 cm. Legg de flakene på hverandre og renskjær start kanten. Kjevle den litt flatere i enden.
5. Rull sammen ved hjelp av rulleunderlaget. Rull kjeksen i malte mandler.  NB. må rulles tett.
6. Avkjøles litt og skjæres i ca 0,5 cm tykke skiver.
7. Stikkes ut kaker og stekes ved 180 grader i ca. 12 -13 min.

Syltetøykjeks

Kjeks
225 g meierismør, 150 g sukker, 100 g malte mandler, 2 små egg, 280 g mel, 1 ts kanel, 1 ts bakepulver, flakede mandler til pynt, 1 eggehvite til pensling

1. Smør og sukker røres hvitt.
2. Ha i malte mandler, sikt inn hvetemel med kanel og bakepulver. Arbeid deigen fort sammen og avkjøl.
3. Stikk ut 30 kjeks og lag et hull i midten på 15 av de. Pensle de 15 med hull med eggehvite og dryss over hakkede flakmandler.
4. Stek alle kjeksene ved 180 grader i ca. 12- 15 min.
5. Avkjøl.

Syltetøy
500 g bringebær eller bjørnebær, 1 3/4 dl sukker, 2 ts limesaft, 4 ts fruktpektin

1. Kok opp bringebær, sukker og smak til med lime.
2. Sil vekk steinene, ha tilbake i kjelen og kokes opp igjen med fruktpektinen.
3. Sett til kjøling.

Montering
Legg en skje syltetøy på midten av de hele kjeksene og legg den med hull og pynt oppå.